Veiligheid vormt onze leidraad al sinds 1927, toen Volvo werd opgericht. Nu, meer dan 90 jaar later, lopen we nog steeds voorop met een reeks baanbrekende veiligheidsinnovaties die hun weg vinden in de automobielsector. En onze visie is duidelijk: nul ongevallen met producten van de Volvo Group.
Veiligheid is voor ons veel meer dan enkel het ontwikkelen van innovatieve veiligheidsoplossingen in onze producten. We hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en spelen een belangrijke rol bij het veiliger maken van wegverkeer. En we weten dat we een verschil kunnen uitmaken. Volvo Group is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van veiligheidsonderzoek voor commerciële voertuigen. Bovendien verleggen we de grenzen voor veiligheidsnormen, doordat we ons aan nog strengere veiligheidseisen houden dan de markt vereist.
Volvo biedt een reeks intelligente functies waarmee chauffeurs veiliger kunnen rijden en ongevallen voorkomen. Ook beschermen ze tegen letsel en schade. Slimme sensoren en geavanceerde software detecteren gebeurtenissen die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en waarschuwen de chauffeur.
Veiligheid is nu al een hoeksteen bij de eerste fasen van onze productontwikkeling. Rijeigenschappen, wegligging en voorspelbaar gedrag vormen de basis van Volvo’s holistische veiligheidsarchitectuur, die zich richt op onze visie van nul ongelukken.
Met de actieve veiligheidssystemen van Volvo is alle informatie voor de chauffeur geïntegreerd in het instrumentenpaneel, direct vóór de chauffeur. Doordat er niet meerdere externe displays zijn, wordt de chauffeur minder afgeleid zodat hij/zij gefocust kan blijven.
Veiligheid begint bij de chauffeur. Bij Volvo richten we ons op functies, systemen en services om het rijden veiliger te maken. In aanvulling op veiligheidssystemen aan boord bieden we ook services zoals Zone Management, een geavanceerde geofencing-toepassing en Volvo I-Coaching, dat in realtime feedback geeft aan de chauffeur over zijn of haar prestaties.
Veiligheid is een van de hoekstenen van ons erfgoed én van onze strategie voor de toekomst. Hiermee komen we steeds dichter bij onze visie op nul ongevallen.
In het stadsverkeer komen de gevaren vooral door de drukte. Verschillende categorieën weggebruikers delen dezelfde ruimte op de weg: voetgangers, fietsers, e-scooters, auto's, trucks en bussen. Met name bij bushaltes en terminals heeft de buschauffeur te maken met uiterst complexe situaties. Dit is waarom Volvo continu functies en services ontwikkelt voor ondersteuning van de chauffeur en bescherming van andere weggebruikers.
We zijn ons er terdege van bewust dat onze bussen niet alle ongevallen kunnen voorkomen, hoe veilig ze ook zijn. Ongelukken kunnen echter gebeuren door menselijke fouten en de omgeving waarin onze bussen worden gebruikt. In geval van een ongeluk is het onze taak de gevolgen voor chauffeurs, passagiers en andere weggebruikers tot een minimum te beperken. Hier volgen drie beveiligingssystemen die het risico op ernstig letsel bij aanrijdingen met personenauto's aanzienlijk verminderen.
Elektrisch openbaar vervoer betekent ook nieuwe vereisten aan onderhoud en service. De aanwezigheid van componenten met een hoog voltage vraagt om nieuwe routines en voorzorgsmaatregelen. Elke elektrische bus van Volvo wordt ontworpen voor veilige service- en onderhoudswerkzaamheden. Onze elektrische aandrijflijnen zijn uitgerust met actieve beschermingssystemen om blootstelling aan componenten met een gevaarlijk hoog voltage te voorkomen. Alle onderdelen worden duidelijk gemarkeerd, werkprocedures zijn volledig gedocumenteerd en we bieden speciale training en informatie voor werkplaatstechnici.
Volvo Group doet uitvoerig onderzoek naar digitale beveiligingsfuncties voor voertuigen. We ontwikkelen onze services om alleen de gegevens te verzamelen die we nodig hebben voor elk afzonderlijk geval, op een manier die blootstelling en risico's vermindert. De gegevens worden met speciale algoritmes gecompileerd tot bruikbare informatie, buiten het voertuig.
De gegevensstroom in een bus van Volvo wordt op meerdere niveaus in de architectuur beveiligd. Zelfs met directe fysieke toegang tot het voertuig is het uiterst lastig voor derden om de controle te krijgen over de voertuigsystemen die gegevens bevatten.
Het merendeel van cyberbeveiligingsincidenten is te wijten aan menselijke factoren. Daarom geeft Volvo vaak cursussen over veiligheidsbewustzijn voor werknemers, in aanvulling op technische oplossingen voor beveiliging.